Η αποστολή είναι δωρεάν, για παραγγελίες άνω των 50 € σε όλη την Ελλάδα

Ημερολόγιο 2023 Quarta Caffè Featured

Ημερολόγιο 2023 Quarta Caffè

Ημερολόγιο 2023 Quarta Caffè Featured

Αρχαία χειροτεχνία

Το ημερολόγιο Quarta Caffè 2023 παραπέμπει σε αρχαία χειροτεχνήματα, μέρος της παράδοσης και της ιστορικής μας ταυτότητας μέσω της αφήγησης φωτογραφικών εικόνων.

Η παγκοσμιοποίηση βοήθησε να ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας, ο Quarta Caffè, σύμφωνα με την αποστολή του, θέλει να υπενθυμίσει την αξία των αρχαίων χειροτεχνιών που περικλείονται στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στις λεπτομέρειες των φωτογραφικών λήψεων, τα χέρια των ειδικών μεταμορφώνουν πέτρες, πηλό, παπιέ-μασέ, βούρλα, λινές κλωστές και ζύμη σιμιγδαλιού σε ένα μοναδικό τεχνούργημα που δίνει ζωή στη λαϊκή μας κουλτούρα της Απουλίας. Το να εγκαταλείψουμε όλα αυτά θα σήμαινε ότι ξεχνάμε την καταγωγή μας.

Είναι η ιστορία της αριστείας που υποδηλώνεται από αταβιστικά σύμβολα, όπως το αχαλίνωτο κόκορα που απεικονίζεται σε κεραμικά αντικείμενα, ένα αντιπροσωπευτικό εικονίδιο του Θεού Ερμή, που καλείται να προστατεύσει την οικογένεια και να αποκρούσει την αρνητικότητα. Παράδοση της χειροτεχνίας είναι η ορεξιέτα από σιμιγδάλι σκληρού σίτου από το Tavoliere delle Puglie, με κοίλο σχήμα εμπνευσμένο από τις πέτρινες στέγες των Trulli. Πιο λεπτές διαδικασίες, όπως η στρέβλωση, η πρώτη επέμβαση σε αργαλειό, στην οποία ένα κουβάρι δημιουργείται από άριστα διατεταγμένες κλωστές πάνω στις οποίες υφαίνεται το υφάδι. Κι όμως η ύφανση των δοχείων που δίνουν ζωή στις «χειροτεχνικές παγίδες» για ψάρεμα, φτιαγμένες από ίνες rush, ένα φυσικό υλικό χωρίς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην επεξεργασία της πέτρας του Λέτσε, η οποία εξαπλώθηκε χάρη στη δεξιοτεχνία των λιθοξόων, ικανών να επιλέγουν, να κόβουν και να μοντελοποιούν – ήδη στο λατομείο – τον ασβεστόλιθο με καθοριστικά χτυπήματα με τσεκούρι από το βασικό σχήμα μέχρι το τελικό προϊόν. Για να τελειώσουμε στη συνέχεια με την αρχαία τεχνική papier-mâché, που δημιουργήθηκε για να διακοσμήσει τους μπαρόκ βωμούς του Λέτσε και να ελαφρύνει το βάρος των αγαλμάτων των αγίων σε πομπή.

Αυτές τις μαρτυρίες «της χειρωνακτικής τέχνης άλλων εποχών» αφήνουμε στον αναγνώστη, να τις θυμηθεί και να τις διαδώσει μαζί μας.